کتیرا صمغ و شیره ی خشک شده گیاهی به نام “گون” است که گونه های مختلفی دارد که به صورت درختچه یا گیاهان علفی چند ساله و یکساله می باشند و در اکثر نقاط ایران می روید
کتیرا صمغی است که از ساقه گون گرفته می شود این صمغ خودبخود و یا معمولاً بر اثر شکافی که به ساقه گون وارد می شود جاری می گردد و پس از مدت کوتاهی خشک می شود که آن را جمع آوری کرده و به دو صورت عمده در بازار عرضه می کنن
زمان جمعآوری کتیرا:
کتیرا در نیمه دوم تابستان از گیاه 2 ساله بهرهبرداری میشود . خاک اطراف یقه گیاه را تا عمق cm5 خالی میکنند و در قسمت بدون حفاظ توسط یک چاقوی تیز، شکاف طولی ایجاد کرده سپس بوسیلۀ یک قطعه چوب شبیه گوه با فشار شکاف باز میکنند تا صمغ به راحتی تراوش شود به دو صورت عمده در بازار عرضه میگردد. یک نوع کتیرای زرد است که مانند تارها و یا نوارهای پیچیده و دودیشکل است و دیگری کتیرای سفید است که به شکل پارچه عریضی میباشد و اطراف یا وسط آنها برآمده است.
موارد استعمال کتیرا:
کتیرا اثر درمانی معینی در پزشکی ندارد. در داروسازی به مصارف تهیه موسیلاژ و گرد کتیرا و همچنین تهیه قرصهای مختلف میرسد. بعلاوه چون داروئی است امولسیون دهنده جهت معلق نگهداشتن گردهای داروئی غیرمحلول در آب به کار میرود. کتیرا ممکن است به فرآوردههای داروئی کم کننده وزن بدن و یا به عنوان ملینهای افزاینده حجم به فرآوردههای داروئی ضد یبوست اضافه شود. همچنین به عنوان نرمکننده و تسکین دهنده در فرآوردههای آرایشی ـ بهداشتی و به عنوان سوسپانسیونکننده و امولسیون کننده و به هم چسباننده در صنایع داروئی مورد مصرف قرار میگیرد . مصارف صنعتی کتیرا خیلی زیاد است.
ترکیبات کتیرا:
اسید گالاکترونیک (اسید قند گالاکتوز)
گالاکتو پیرانوز
رابینو فورانوز