loading...
کتیرا
ALIZADE بازدید : 11822 جمعه 1395/08/07 نظرات (93)

گیاه aloe vera  گیاهی است با ظاهر بوته ای انبوه پایا همیشه سبز شاداب و پر طراوت. ارتفاع ان حدود 60 سانتیمتر بوده و دارای ساقه چوبی کوتاه به ضخامت 5 تا 10 سانتیمتر برگ های نیزه ای شکل و مستقیما به محور ساقه متصل هستند.

رنگ برگ ها سبز و یا سبز مایل به خاکستری تعداد برگ ها بین 10 تا 20 عدد با کناره های نازک و حامل خار های نوک تیز مخروطی راست و یا کمی خمیده به طول 2 میلیمتر می باشد. طول برگ ها 30 تا 50 سانتیمتر و عرض انها 8 تا 10 سانتیمتر و ضخامتشان بین 1 تا 3 سانتیمتر است. گل اذین گل ها خوشه ای و به رنگ زرد و یا زرد مایل به سبز ابتدا عمود به محور مرکز گل اذین قرار گرفته سپس از قاعده خوشه شروع به اویزان شدن می نمایند.

طول شاخه گلدار به 60 تا 70 سانتیمتر می رسد. اعضا گل به هم چسبیده هستند میوه از نوع کپسول لوکولیسید و به رنگ قهوه ای مدور تا تخم مرغی شکل به طول 1 تا 2 میلیمتر و در اواخر فصل بهار تا اوایل فصل تابستان به رشد کامل می رسند.

اندام دارویی :

برای تهیه شیرابه برگ های بیرونی را در ماه های شهریور و یا مهر پس از چند روز بارندگی بریده و به حالت ایستاده و فشرده به هم در داخل ظرف و یا گودالی که در زمین کنده شده و کف ان به وسیله پوست بز و یا اسب مفروش گردیده قرار می دهند.

پس از 24 ساعت شیرابه حاصله را در یک ظرف مسی بر روی اتش مستقیم به مدت 4 ساعت تبخیر می نمایند. تغلیظ شیرابه ممکن است در هوای ازاد و در افتاب بدون حرارت نیز صورت بگیرد. روش دیگر تهیه شیرابه به وسیله دستگاه های فشار پس از بریده و خرد کردن برگ ها صورت می گیرد.

ولی محصول تهیه شده از جریان طبیعی شیرابه بدون استفاده از فشار مرغوب تر می باشد. شیرابه تغلیظ شده پس از سرد شدن به صورت توده قهوه ای رنگ مایل به سبز است و پس از شکستن حالت توده شیشه ای دارد. ورقه های نازک شیرابه شفاف بوده و رنگ انها مایل به قرمز است. شیرابه به حالت پودر به رنگ زرد مایل به سبز بوده و بوی ان تند مشخص با طعم نامطبوع و تلخ می باشد.

پرورش آلوئه ورا

دامنه انتشار:

الوئه ولگاریس بومی افریقا است. در قرن هفدهم میلادی کشت ان در جزایر انتیل متداول گردید. امروزه در جزایر هندوستان کوراکائو جزایر اندونزی سواحل مدیترانه جامائیکا مکزیک پورتوریکو در ایالات فلوریدا و تکزاس امریکا کشت می شود.

در ایران نیز در جزیره خارک کاشته می شود و بومیان به طور سنتی بر مزار مردگان می کارند.

ترکیبات:

صبر زرد حدود 5 درصد اب دارد میزان مواد معدنی ان کم بوده و در صورتی که مورد تقلب قرار نگرفته باشد حدود 1 الی 2 درصد است. در ترکیب صبرزرد مقدار بسیار کمی اسانس وجود دارد و بوی مخصوص ان را به وجود می اورد. عمده ترین ترکیبات صبر زرد را مواد رزینی و مشتقات انتراکینونی تشکیل می دهند.

مقدار رزین در صبرزرد های مختلف 10 الی 20 درصد می باشد. این ماده قسمتی از محلول الکلی صبرزرد را تشکیل می دهد که در اثر افزودن اب اسیدی رسوب می کند. رزین در الوئه فروکس مورد برری قرار گرفته است و به نظر می رسد که شامل c – گلیکوزید کرومون به نام الوازین و اگلیکون ان به نام الوازون است.  همچنین الوازین به صورت مشتقات استری اسید های فرولیک پاراکوماریک و سینامیک وجود دارد.

این اسید ها از طریق عوامل هیدروکسیل گلوکز متصل به ژنین تولید استر های متعددی را می نمایند. عمده ترین ترکیب صبر زرد را باریالوئین تشکیل می دهد که حدود 15 الی 30 درصد ترکیب صبرزرد های مختلف را به وجود می اورد. باربالوئین از نوع c – گلیکوزید ها بوده و در ان گلوکز از طریق کربن 10 به الو-امودین-انترون متصل می باشد. ساختمان باربالوئین نشان می دهد که وضعیت کربن 10 امکان ایزومریزاسیون را فراهم می کند.

به طوری که الوئین a (10R  ) و الوئین B اپیمر ( 10S  ) می باشد. در الوئه باربادنیس مقدار قابل ملاحظه ای ایزوباربالوئین وجود دارد. این ماده مسئول تولید رنگ قرمز ارغوانی ضمن واکنش مشهور به ایزوباربالوئین است.

موارد استعمال:

عمده ترین اثر صبرزرد خاصیت مسهلی ان است که به صورت خوراکی مصرف دارد و به صورت موضعی در جهت التیام زخم ها و سوختگی ها استفاده می گردد. همچنین در فراورده های ارایشی و بهداشتی بالاخص فراورده های ضد افتاب نیز مورد مصرف می گردد.

مقدار مصرف : صبرزرد در مقادیر مختلف اثرات درمانی متفاوتی را از خود نشان می دهدو به طوری که 20 الی 60 میلی گرم ان مقوی و صفرابر به مقدار 100 میلی گرم ملین و در مقادیر 200 میلی گرم مسهل می باشد.

عوارض جانبی : صبرزرد مسهلی قوی بوده و با افزایش حرکات دودی روده ها ممکن است باعث درد های شکمی شود این دارو با تحریک معده و روده ها سبب تجمع خون در اعضا داخل لگن خاصره شده و با دوز های بالا احتمال ایجاد نفریت اسهال خونی و گاستریت همراه با خونریزی دارد. مصرف طولانی ان مانند سایر مسهل های محرک سبب اسهال ابکی همراه با دفع قابل توجهی از الکترولیت ها مخصوصا پتاسیم شده و منجر به ضعف عضلانی و کاهش وزن بدن می گردد.

موارد احتیاط : مصرف صبرزرد در بیماران مبتلا به هموروئید و بیماران با ناراحتی کلیه ممنوع می باشد همچنین مانند سایر مسهل ها در موارد انسداد روده درد های شکمی تهوع و استفراغ نباید تجویز شود. صبرزرد موجب قرمز شدن رنگ ادرار قلیایی می شود. نظر به اثرات تحریکی و مسهلی ان تجویز این دارو در زنان حامله ممنوع است به دلیل احتمال ترشح انتراکینون ها در شیر به هنگام شیردهی باید از مصرف ان خودداری نمود.  کاشت پاجوش آلوئه ورا

کاشت آلوئه ورا

کشت گیاه آلوئه ورا نیازمند خاک با هوموس کم، زهکشی مناسب، PH  اسیدی و اقلیم گرم و خشک می باشد. در روش کاشت سنتی این گیاه می بایست، در اواخر تابستان و اوایل پاییز پاجوش ها را از گیاه جدا نموده و در درون گلخانه ها، در بستر مناسب کشت نمود تا ریشه دار شوند و استحکام کافی پیدا کنند، سپس پاجوش های ریشه دار شده را در فصل بهار به مزرعه اصلی منتقل نمود.

سیستم کاشت گیاه آلوئه ورا به صورت فارو می باشد، که در این حالت فاصله ردیف ها را حدود ۱۰۰ سانتی متر و فاصله گیاهان روی هر ردیف را ۵۰ سانتی متر در نظر می گیرند. برای کشت یک هکتار گیاه آلوئه ورا، حدوداً به ۲۵ هزار پاجوش نیاز می باشد. کاشت پاجوش آۀوئه ورا

تکثیر به روش پاجوش

به طور کلی در دیگر گونه های آلوئه ورا امکان به وجود آمدن پاجوش بر روی ریشه های اصلی، به مراتب کمتر از گونه آلوئه ورا می باشد. این پاجوش ها در اطراف ریشه گیاه به صورت توده ای تشکیل می گردند، که در صورت عدم جداسازی پاجوش ها از گیاه مادری، آنها به تکثیر و تولید پاجوش های جدیدتر ادامه داده مجموعه ی از پاجوش ها اطراف گیاه مادری را فراخواهد گرفت. برای تکثیر گیاه آلوئه ورا به روش پاجوش باید پایگاه را ازگیاهان مسن در فصل بهار جدا نموده و در خاک شنی با زهکشی مطلوب قرار داد. در بسیاری از موارد، تقریباً هر بوته آلوئه ورا می تواند ده ها پاجوش تولید نماید.
 
حدوداً هر شش ماه ۱۰ پاجوش بر روی ریشه‌ها و لابه‌لای برگ‌های خشکیده بوته‌های آلوئه ورا به وجود می‌آید که در این روش تغییر ژنتیکی و خواص آن خیلی کم است و گیاهان همسانی تولید می‌شوند. اين جوانه‌ها بهترين و ساده‌ترين روش خانگي براي تكثير آلوئه‌وراست.
جهت تولید تجاری آلوئه، کشت آن فقط از طریق پاجوش قابل توصیه است. پاجوش های با طول عمر حدود ۴-۳ ماه و دارای ۵-۴ برگ و به ارتفاع حدود ۲۵-۲۰ سانتی‌متر جهت کشت بسیار مناسب هستند.
برای آنکه بخواهیم خود از این طریق به تکثیر گیاه آلوئه ورا بپردازیم، ابتدا باید گلدانی از گیاه آلوئه ورا که دارای چندین پاجوش در اطراف ریشه و لابه لای برگ های آن وجود دارد تهیه نمایید. حال پاجوش ها را با احتیاط با حفر خاک اطراف آنها و جداسازی از گیاه مادری، بدون این که به گیاه مادری آسیبی برسد تهیه نمود. خيلي آرام و به آهستگي اين جوانه‌ها را از گياه جدا كنيد و آنها را در يك گلدان جداگانه قرار دهيد. پاجوش‌ها براي تكثير بايد ريشه‌هاي خودشان را داشته باشند؛ پس موقع جدا كردن پاجوش‌ها مراقب ريشه‌هاي كوچك آنها باشيد. به مرور زمان طي دو تا سه هفته ريشه‌هاي گياه شروع به رشد مي‌كنند و بزرگ مي‌شوند و آلوئه‌ورا كوچك به يك آلوئه‌ورا مستقل تبديل مي‌شود.
  گیاهچه ها پس از ظهور اولین جوانه ها قابل انتقال هستند. نکته مهم آن است که عمل تکثیر گیاه آلوئه ورا به روش پاجوش باید در فصل بهار صورت گیرد. گیاه آلوئه ورا گیاهی است که می تواند محدودیت های آبی، خاکی و شرایط سخت اقلیمی را به راحتی تحمل نماید، ولیکن در مراحل داشت برای گیاه آلوئه‌ورا می بایست فاکتور هایی را مد نظر داشت که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد، تا با شرایط آب، خاک، دما و نور مناسب جهت تکثیر بهتر این گیاه ارزشمند بیشتر آشنا شوید.
همچنین در این نوع تکثیر آلوئه را می توان با جداسازی ریزوم و تقسیم آن به قطعات ۶-۵ سانتی متری (هر قطعه حداقل باید ۳-۲ جوانه داشته باشد) و ریشه دار کردن آنها در بستر ماسه ای یا خاک گلدانی تکثیر نمود.
کاشت و پرورش آلوئه ورا

مراقبت های پس از کاشت

گیاه آلوئه ورا گیاهی است که می تواند محدودیت های آبی، خاکی و شرایط سخت اقلیمی را به راحتی تحمل نماید، ولیکن در مراحل داشت برای گیاه آلوئه ورا می بایست فاکتور هایی را مد نظر داشت که به ترتیب به آنها اشاره خواهد شد:

خاک

گیاه آلوئه ورا شدیداً نیازمند خاکی با زهکش بالا می باشد. از این رو می توان از مخلوط ماسه با خاک اصلی برای این گیاه استفاده نمود. بهترين خاكي كه مي‌توانيد براي آلوئه‌ورا استفاده كنيد،
 

  آب

گیاه آلوئه ورا به آبیاری زیاد نیاز ندارد. این گیاه نباید به میزان زیاد آبیاری شود، بدین مفهوم که با توجه به اقلیم منطقه و گرمای هوا، می بایست هر ۱۵- ۱۰ روز یک بار آبیاری انجام گردد. نکته مهم منظم بودن آبیاری می باشد، زیرا نظم در آبیاری عملکرد ژل را افزایش خواهد داد.

به طور کلی در آبیاری بیش از حد یا خیلی کم (در هر دو مورد) برگ های گیاه آلوئه ورا شروع به خشک شدن می کنند و یا ممکن است رنگ برگ ها زرد یا قهوه ای شود. در نهایت برگ تنها به پوست خشکی تبدیل می شوند و گیاه از بین می رود. 

بهترين حالت براي آبياري آلوئه‌ورا زماني است كه خاك آن كاملا خشك باشد. براي چك كردن خشكي خاك كافي است خاك را با انگشت‌تان لمس كرده يا يك بند انگشت را در خاك فرو كنيد تا از ميزان خشكي خاك مطمئن شويد؛ در اين شرايط آلوئه‌ورا را آبياري كنيد. فراموش نكنيد فاصله آبياري آلوئه‌ورا را در زمستان از دو هفته به يك ماه تغيير دهيد. اين گياه در زمستان به خواب مي‌رود و نيازش به آبياري كمتر مي‌شود.

  دما

همان طور که پیش از این اشاره شد، آلوئه ورا گیاه کم نیازی است که بومی مناطق گرم و خشک و از این رو متحمل به گرما می باشد. دماهای پایین برای گیاه آلوئه ورا مناسب نیست، البته گیاه آلوئه ورا قادر است یخبندان را نیز تحمل نماید و همچنین در اقلیم هایی که یخبندان طولانی ندارند، نیز می توان این گیاه را کشت نمود.

گیاه آلوئه ورا از جمله گیاهانی است که در صفر درجه سانتی گراد از بین می رود و معمولاً دمای محیط رشد آن می بایست بالاتر از دو درجه سانتی گراد باشد و به همبن علت است که مناطق جنوبی ایران، که هرگز درجه حرارت آنها به صفر درجه سانتی گراد نمی رسد، از مناطق مستعد برای تولید این گیاه محسوب می شوند.

گیاه آلوئه ورا در دماهای بیش از ۷۰-۸۰ درجه سانتی گراد نمی میرد، ولی برگ های بلند ضعیفی تولید می کند ( در گلخانه یا منزل هرگز نباید اجازه داد دمای محیط این گیاه از ۱۰ درجه کمتر و از ۵۰ درجه بیشتر شود).

پیشنهاد می شود گیاه آلوئه ورا در زمستان های سرد، در منزل یا گلخانه های گرم نگهداری شوند.

گرما و سرماي شديد سلامت گياه را به خطر مي‌اندازد.

 نور

بهتر است که گیاه آلوئه ورا نور را به صورت مستقیم دریافت نماید، البته چنانچه اشعه ی خورشید در تماس مستقیم با گیاه آلوئه ورا قرار گیرد، ممکن است گیاه را بسوزاند و در این حالت برگ ها به رنگ قهوه ای روشن در می آیند. از این رو، در روزهای شدیداً آفتابی نباید گیاه در تماس مستقیم اشعه ی خورشید قرار گیرد.

 

کود دهی

آلوئه ورا گیاهی کم توقع می باشد، بهتر است قبل کشت گیاه به خاک آن کود دامی کاملا پوسیده افزوده شود و سپس شخم زده شود در صورت نیاز میتوان سالی یکبار مابین شیار ها کود دامی ریخت و سپ شخم زد

  بیماری ها

گیاه آلوئه ورا حساس به بیماری های لکه سیاه، پوسیدگی ریشه و شپشک آرد آلود می باشد، ولیکن در مجموع، خطر بیماری ها در این گیاه نسبت به دیگر گیاهان بسیار کم است.
لكه سياه نام نوعي آفت است كه مي‌تواند سلامت آلوئه‌ورا را به خطر بيندازد. اين لكه‌هاي سياه در اثر گزش حشرات و تخم‌ريزي آنها روي آلوئه‌ورا ديده مي‌شود. اين نوع آفت معمولا در شرايطي كه آلوئه‌ورا در مزرعه پرورش داده مي‌شود زياد ديده مي‌شود. پوسيدگي ريشه نيز يكي ديگر از شايع‌ترين مشكلاتي است كه مي‌تواند آلوئه‌ورا را از بين ببرد. پوسيدگي‌ها غالبا ناشي از آبياري بيش از اندازه گياه است. علاوه بر اين شپشك سفيد يا شپشك آرد آلود نيز ازجمله آفت‌های اين گياه است .
گلخانه کاشت آلوئه ورا
 

مراقبت های روزانه از گیاه آلوئه ورا

بهتر است روزانه گیاه آلوئه ورا را بررسی نمود و چنانچه گیاه دارای برگ های خشک شده، زرد یا قهوه ای رنگ می باشد، آنها را جدا نمود. همچنین جهت نگهداری گیاه آلوئه ورا می بایست ساقه های گل دهنده و برگ های پیر را بعد از گلدهی از گیاه جدا نمود.

برداشت گیاه آلوئه ورا

اندام دارویی مورد استفاده گیاه آلوئه ورا، برگ های آن می باشد، که از آنها ژل استخراج می گردد. برگ های گیاه آلوئه ورا را می توان از سال اول در پاییز برداشت نمود، که برا ی این منظور می بایست برگ های خارجی گیاه را از قاعده قطع نمود.
وزن مناسب برگ ها برای برداشت 600 تا 700 گرم میباشد

بلافاصله پس از برداشت برگ ها باید اقدام به استخراج ژل نمود و یا برگ ها را توسط کانتینر های یخچال دار به کارخانه فرآوری منتقل کرد.
طرح توجیهی جهت اخذ وام:
این طرح جهت ارائه به باننک برای وام و یا برای براورد هزینه های کاشت و پرورش گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگیرد

 


توجه توجه: پیشنهاد میشود برای  اطلاعات بیشتر در مورد آلوئه ورا مجموعه زیر را دانلود کنید


دانلود مجموعه کامل آموزشی آلوئه ورا (همراه 200 تصویر از مراحل پرورش+طرح توجیهی+ مجموعه سوالات شما)

محتویات فایل :
1- طرح توجیهی:طرح توجیهی کاشت آلوئه ورا به مساحت 1 هکتار و 20 هزار عدد پاجوش با فرمت
word
2- مجمموعه سوالات کشت آلوئه ورا: این مجموعه حدود 80 سوال است که دوستان در تلگرام و در مزارع و... از بنده در مورد کشت آلوئه ورا سوال کرده بودند که به تفصیل در مورد هر سوال در این فایل توضیح داده ام و مطمئنا هر گونه سوالی که در ذهن در رابطه با کشت آلوئه ورا دارید در این کتابچه سوالات پاسخ داده شده است

3 - مجموعه تصاویر: این مجموعه حدود 200 عکس هست که از تمام مراحل کاشت تا برداشت در استان های مختلف تهیه شده است

برای مطالعه بیشتر و دانلود کلیک کنید

ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط فرشید سابوته در تاریخ 1398/06/19 و 18:47 دقیقه ارسال شده است

سلام خواستم بپرسم نحوه مشاوره حضوری شما به چه صورته؟ اگر حضوری امکان ندارع لطفا راه ارتباطی معرفی کنید ممنونم

این نظر توسط علی در تاریخ 1398/02/30 و 8:57 دقیقه ارسال شده است

باسلام وتشکر از توضیحات خوبتون
درجه شوری اب حداکثر باید جند باشه تا قابل کشت باشه؟
وهر چند روز یکبار باید ابیاری شوددر زمستان وتابستان فرقی میکند؟
ایا بایدجوی وپشته ای کشت شود یاکرتی؟

این نظر توسط shirazi در تاریخ 1398/01/27 و 17:55 دقیقه ارسال شده است

سلام. چرا موقع دانلود مینویسه فایل حذف شده
پاسخ : اصلاح شد

این نظر توسط محسن در تاریخ 1397/11/06 و 8:54 دقیقه ارسال شده است

باسلام خسته نباشید.لطفا طرح توجیهی بطور مثال بنویسید برای گلخانه
پاسخ : در مجموعه طرح توجیهی گذاشته شده

این نظر توسط رهسپار در تاریخ 1397/06/18 و 16:35 دقیقه ارسال شده است

سلام برای فروش الووراباید چیکار ؟ کجا برای فروشش ؟
لطفا راهنمایی کنید ممنون

این نظر توسط اسدی در تاریخ 1397/06/10 و 22:21 دقیقه ارسال شده است

سلام بنده چهار هزار متر زمین در بابل دارم برای کاشت آلوئه ورا نیاز به گلخانه ست یا در فضای باز هم میشه کاشت؟

این نظر توسط زندیفر در تاریخ 1397/06/06 و 13:49 دقیقه ارسال شده است

اماده همکاری یا دریافت مشاوره هستم.ممنون میشم تماس بگیرین
شهرقم
۰۹۱۰۱۵۱۹۲۳۵

این نظر توسط جواد در تاریخ 1397/04/28 و 11:46 دقیقه ارسال شده است

سلام خدا قوت میخواستم بدونم قیمت خرید تضمینی شما کیلویی چنده؟
پاسخ : 700 تا 1200 بسته فصل و ...

این نظر توسط آذروندی در تاریخ 1397/03/15 و 11:27 دقیقه ارسال شده است

به نام خدا

باسلام، احتراما میخ واستم در 5 هکتار زمین در اختیار در ارومیه نسبت به کشت الوئه ورا اقادم نمایم لطقا راهنمایی بفرمایید.
باتشکر و توفیق الهی. آذروندی

این نظر توسط ایمان در تاریخ 1396/12/20 و 11:34 دقیقه ارسال شده است

با عرض سلام و خسته نباشید خدمت مدیر محترم سایت
من در شهرستان بابل در استان مازندران زمینی به مساحت 4000 متر دارم که چاه داره اما برق نداره، زمین لوله کشی داره میخواستم بدونم که چقدر هزینه داره، منظورم کل هزینه راه اندازی مجموعه هست و ایا صرفه اقتصادی داره? منظورم از نظر بازار فروش محصوله
با تشکر
پاسخ : در مجموعه آموزشی تمام این موارد به تفصیل توضیح داده شده است به همراه صد ها سوال دیگر


کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • صفحات جداگانه
    آمار سایت
  • کل مطالب : 138
  • کل نظرات : 369
  • افراد آنلاین : 4
  • تعداد اعضا : 370
  • آی پی امروز : 102
  • آی پی دیروز : 201
  • بازدید امروز : 300
  • باردید دیروز : 495
  • گوگل امروز : 10
  • گوگل دیروز : 53
  • بازدید هفته : 1,668
  • بازدید ماه : 27,853
  • بازدید سال : 176,883
  • بازدید کلی : 2,220,733