loading...
کتیرا
ALIZADE بازدید : 1635 شنبه 1395/05/02 نظرات (0)

 

Zizyphus jujube
عناب گیاهی است درختچه ای برافراشته منشعب گسترده و درختی کوچک به ارتفاع 5 تا 10 ( به ندرت 15 ) متر , برگ ها تخم مرغی کشیده با حاشیه ای دندان اره ای – دالبر , بدون کرک با دمبرگی کوتاه نوک برگ گرد با اندکی نوکدار به برگ ها به طول 2 تا 6 سانتی متر و متناوب... شاخه ها باریک و در هم پیچیده گوشوارک ها خار مانند شاخه های جوان و بدون کرک. گل ها به قطر 3 تا 4 میلیمتر با گل اذین گرزن که در هر یک 2 تا 5 گل وجود دارد , گل شاخه ها باریک و در هم پیچیده گوشوارک ها خار مانند , شاخه های جوان و بدون کرک اند.مشخصات گیاهشناسی درخت عناب

گل ها به قطر 3 تا 4 میلیمتر با گل اذین گرزن که در هر یک 2 تا 5 گل وجود دارد , گل آذین ها با پایه ای کوتاه , میوه ها شفت به ابعاد 1.5 تا 2.5 *1 تا 1.5 سانتیمتر, بیضوی تا تقریبا کروی , در گیاهان کاشته شده به 3 سانتیمتر یا بیشتر نیز می رسد , به رنگ قرمز تیره و یا متمایل به مشکی گوشت میوه سفید و یا با هاله ای سبز فام , شیرین مزه و خوراکی است.

دامنه انتشار:

درخت بومی نواحی مدیترانه و اسیای معتدله اس و در منطقه وسیعی از ایران تا ژاپن می روید. در ایران نیز در سواحل دریای خزر ( گرگان, بین بابل و بابلسر و بین قائم شهر و بهشهر ) و دامنه نیل کوه در مینودشت و در کردستان و سردشت, لرستان ,بختیاری , و الموت بحال خودرو دیده می شود و در بعضی شهرستان ها مانند همدان و مشهد و بلوچستان و کرمان ( ارتفاعات 2000 متری ) و شیراز و اطراف ان و سیستان ( زابل ) و ... کشت می شود.

اندام دارویی : میوه گیاه بخش دارویی این گیاه را تشکیل می دهند. میوه به صورت شفت و دراز پهن , در هنگام رسیده گوشتی و به بزرگی یک زیتون و خوراکی است و پس از رسیدن قرمز متمایل به قهوه ای و شفاف است. بوی ان ضعیف و طعمش لعابی و کمی شیرین و مطبوع است و دارای یک دانه کشیده و باریک است.

زمان جمع اوری: میوه عناب را باید پس از رسیدن کامل در پاییز جمع اوری نمود.

ترکیبات:

عناب دارای لعاب فراوان , مواد قندی مختلف , 2.73 – 6.43 درص مواد پروتئینی , املاح آلی و ویتامین ث است و وجود اسید زی زیفیک در میوه گیاه نیز گزارش شده است. در ازمایش دیگری ترکیبات شیمیایی میوه عناب به شرح زیر گزارش شده است :

20.4 % رطوبت , 5.3 % پروتئین , 1.3 % چربی , 2.7 % خاکستر , 4.4 % فیبر , 3.7 % پکتین محلول در امونیوم اگزالات , 3.0 % پکتین محلول در آب , 1.0 % پکتین محلول در اسیدکلریدریک و 1.0 % پکتین محلول در سدیم هیدروکساید و قند های موجود در میوه خشک حاوی 48.1 % ساکارز و 18.7 % فروکتوز و 11.3 % گلوکز می باشد.

در میوه عناب مقدیر بالایی از Cgmp  ( گرم وزن خشک \ nmol  50 – 30 ) و Camp  ( گرم وزن خشک \ nmol  100 – 50 ) شناسایی شده است. که مقدار cGMPدر هنگام رسیدگی میوه تا 90 برابر افزایش پیدا کرده است و با TLCجدا شده است.

از عصاره متانلی میوه عناب با کمک HPLCدو ماده 3-5 O-  - ترانس پاراکوماروئیل آلیفیتولیک اسید یا TCAو سپس پاراکوماروئیل آلیفیتواسید یا CCA  از هم جدا شده اند.

استخراج پترولیوم اتری میوه های عناب از نظر اسید های چرب و استرول ها با کمک G.C مورد بررسی قرار گرفت. ماده اصلی میوه اسید اولئیک است. سیتوسترول و استیگماسترول و دزموسترول (بطور جزئی ) نیز دز میوه گزارش شده است.

موارد استعمال:

عناب بعنوان ملین و آرامش بخش مصرف می گردد همچنین در درمان آترواسکلروز , آسم و مقاوم سازی دندان ها در برابر پلاک و پوسیدگی  مورد استفاده قرار می گیرد.

مقدار مصرف : 10-3 میوه عناب را به صورت دم کرده مصرف می کنند.

 انواع عناب
آثار فارماکولوژیک:

از آنجائی که میوه حای اسید های نوکلوئیک و ویتامین A  و ویتامین C  و Z SO است برای بالا بردن سیستم ایمنی و جلوگیری از عفونت و سرطان و ایدز و جلوگیری از aging  به کار می رود. بعلاوه میوه عناب حاوی مواد فعالی است که رادیکالهای آزاد ان را برداشت می کند و به همین دلیل بعنوان انتی اکسیدان محسوب می شود و در درمان آترواسکلروز و سایر بیماری ها بکار می روند. و چون اثرات اشعه UV  را کاهش می دهند و دارای اثرات ضد موتاژنی و دس موتاژنی است و مصرف مکرر از ان اثرات خطرناک موتاژن ها را کاهش می دهد.

میوه عناب روی جریان یونی در غشا موثر است و اثرات بی حس کننده موضعی و شل کننده عضلانی ان به همین دلیل است. از طرف دیگر میوه دارای اثرات مهار کنندگی hyperexcitability  غشا نرونی است و اثرات سداتبو در سیتوپلاسم عصبی اینگونه توجیه می شود. از طرف دیگر الکالوئید سیکلوپپتید جدید 1- daechucyclopeptide همراه با Zizyphusine   و Noronuciferine  و lysieamine  در اثرات خواب آوری میوه موثر است. میوه عناب ازاد شدن اکسیدنیتریک را تحریک می کند و به وسیله افزایش جریان خون کلیوی سبب کاهش فشارخون شده و ضد نفریت و دیورتیک می باشد.

میوه عناب با مهار تشکیل گلوکان غیر محلول روی باکتری استرپتوکوکوس کاریوژنیک و در حفاظت دندان ها از پلاک و پوسیدگی دندان به کار می رود. میوه عناب با اثر مهار کنندگی B-11  هیدروکسی استروئید هیدروژناز و مهار ترشح هیستامین و وجود ماده ضد الرژیک , اتیل –D-a فروکتوفورانوزید در درمان اسم و هاپیرسنسیتیویتی تیپ 1 به کار می رود. به دلیل مقادیر بالای اسید های آلی مثل اسیدمالیک و آسکوربیک موجود در میوه به عنوان مواد موثر در جلوگیری از اثرات فوتوتوکسیک UV برای پوست به کار می رود و در لوازم آرایشی کاربرد دارد. جز پلی ساکارید های اسیدی میوه عناب سبب می شود که مصرف خوراکی ان دارای اثرات augmenting natural killer  می باشد.
گیاه عناب

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • صفحات جداگانه
    آمار سایت
  • کل مطالب : 138
  • کل نظرات : 369
  • افراد آنلاین : 5
  • تعداد اعضا : 370
  • آی پی امروز : 40
  • آی پی دیروز : 206
  • بازدید امروز : 144
  • باردید دیروز : 748
  • گوگل امروز : 5
  • گوگل دیروز : 45
  • بازدید هفته : 2,260
  • بازدید ماه : 144
  • بازدید سال : 177,475
  • بازدید کلی : 2,221,325