Echinaceae purpurea
سرخارگل گیاهی است علفی ، چندساله و از خانواده Asteracaeae. ارتفاع این گیاه بسته به محل رویش بین 80 تا 150 سانتیمتر می باشد .از ریزوم کوتاه ریشه های بسیاری منشعب می شوند.ریشه های این گیاه مستقیم و کمو بیش منشعب و رنگ آن قهوهای تیره تا سفید مات است . ساقه این گیاه قائم ، مستقیم، به رنگ سبز روشن و یا حتی قرمز رنگ، پوشیده از کرکهای زبر و دارای انشعابهای فراوانی می باشد . برگها پهن، نیزه ای ویا بیضوی شکل ودر هر دو طرف پوشیده از کرکهای زبر و خشن می باشند . گلها مخروطی شکل و در انتهای ساقه های اصلی و فرعی پدیدار می شوند .

با توجه به اينكه اين گياه چند ساله ميباشد، لذا استفـاده از نـهادههاي دامي بسيارحائز اهميـت ميباشد.
الف : کود هاي دامي :
مصرف مقدار 30-20 تن در هكتار كود دامي گاوي كاملا" پوسيده در فصل پائيز بسيار ضروري است.
ب : کود هاي شيميايي :
مصرف نهاده هاي شيميايي حتما" بايد بر اساس آناليز خاك تنظيم شده، لذا بطور معمول ميتوان از مقادير ذيل استفاده گردد.
1- اكسيد فسفر 50-80 kg/hec. در فصل بهار قبل از كشت .
2- اكسيد پتاس 50-70 kg/hec. در فصل بهار قبل از كشت .
3- ازت 40-60 kg/hec در فصل بهار قبل از كشت .
در سالهاي بعد قبل از وجين علفهاي هرز و در فصل بهار مصرف 50-30 كيلو گرم در هكتار ازت نتيجه مطلوبي را بهمراه خواهد داشت.
آماده سازي خاك
در فصل پائيز پس از توزيع نهاده هاي دامي اقدام به شخم با عمق 35-25 سانتيمتر نموده و در اوايل بهار سله شكني تسطيح وجمع آوري سنگهاي احتمالي ضروري است.
توجه : نظر به فوريت كشت، انتخاب زميني كه در فصل پائيز در آن كود دامي پوسيده پخش شده باشد و از نظر منابع فسفر و پتاس در حد مطلوبي باشد بسيار حائز اهميت است.
روش کار در کشت غیر مستقیم:
الف :آماده سازي بستر خزانه :
بستر مناسب جهت كشت بذر سرخارگل ؛خاكي كاملآ هوموسي ميباشد كه حتي الامكان عاري از علفهاي هرز بوده و به عمق 15 سانتيمتر تهيه گردد ، ضمنآ قبل از عمليات كشت مي بايست سطح بستر خزانه بمنظور تراكم مطلوبتر خاك ؛ غلطك مناسبي زده شود .
مراحل داشت :
آبياري منظم ، وجين علفهاي هرزو برگردان كردن خاك بين رديفها جهت تهويه نتايج مطلوبي در عملكرد خواهد داشت.
مراحل برداشت :
الف : چنانچه هدف برداشت پیکر رویشی باشد در بهار در مرحله گلدهی کامل پیکر رویشی از ارتفاع 15 تا 20 سانتیمتری سطح زمین برداشت می شوند.بلافاصله پس از برداشت می بایست نسبت به آبیاری و توزیع کود ازته سرک اقدام نمود . با این روش امکان برداشت 2 تا 3 چین (بسته به اقلیم منطقه رویش ) در سال وجود دارد .ب: چنانچه هدف برداشت ریشه باشد در بهار سال دوم نسبت به جمع آوری پیکر رویشی (در شروع مرحله گلدهی ) اقدام نموده و سپس در پاییز همان سال نسبت به جمع آوری ریشه ها اقدام می نماییم .ریشه ها پس برداشت توسط آب جاری شسته شده و در دمای 50 تا 45 درجه سانتیگراد خشک می گردد