
مجموعهای از مواد معطر هستند كه سبب ایجاد بوی خاص و مشخص میشوند. این بو توسط بخار به لایههای داخلی بینی رسیده و توسط غشاء بویایی كه با لایه نازكی از مایع پوشیده شده است و به محض رسیدن بخار حامل بو بلافاصله آنرا در خود حل كرده و توسط انتهای عصبی غشاء بویایی ثبت و وجود طبیعت بو به شخص اطلاع داده میشود.
منابع عطرها:
بجز اسانسها كه اصلیترین جزء عطرها میباشند، مواد دیگری نیز مورد نیاز سازندگان عطر میباشد كه عبارتند از:
1- اسانسهای فراری كه مستقیماً از گیاه گرفته میشود.
2- صمغها و رزینهایی كه از پوسته گیاهان گرفته شده باشند.
3- مواد اسانس دار حیوانی.
4- موادی كه به طریق غیر مستقیم، صناعی و طبیعی بدست آمده باشند.
اسانسها:
این مواد بسیار فرارند و از گل، برگ، میوه، علفها و ریشههای گیاهی بدست میآید.
گلها: رز، اسطو خودوس، شكوفههای نارنج و …
هستهها: بادام، زیره سیاه و …
برگها: آویشن، درخت غار، نعناع هندی و …
پوستها: دارچین، كاسكاریلا و …
چوبها: سندل، سرو، چوب عود، صبر زرد (Aloe) و …
میوهها: لیمو، جوز هندی و …
صمغها و رزینها:
این مواد تبخیر نمیشوند اما حاوی مقداری اسانسهای فرارند كه میتوان آنها را حل كرده و استخراج نمود.
محصولات حیوانی:
اینها شامل مشك (MUSK)، سیوت (Civet)، عنبر و عطر بیدستر (Castor) میباشد.
عنبر: از روده كوچك اسپرم وال تأمین می گردد.
مشك: از غده كوچكی در نزدیكی آلت تناسلی آهوی مشك زای نر (آهوی ختن) بدست می آید.
سیوت: از گربه ای در چین به همین نام به دست می آید.
بیدستر: از ترشحات حیوانی به نام بیدستر یا سگ آبی به دست می آید
مواد شیمایی صناعی(سنتتیک):
این ها مواد آلی هستند که در تمامی عطرها استفاده می شوند و شامل الکل های معطر، الکل های چرب و بعضی استرها و آلوئیدها می باشند که بوی ملایم دارند مانند:
1- فنیل اتیل الکل: یکی از مواد اصلی عطر رز است.
2- الکل سینامیل: در عطر یاس بنفش(Lilak) مصرف می گردد. ماده است تثبیت کننده(پایدار ساز) در عطرها سبب می شود که اجزاء تشکیل شده آنها با سرعتی یکسان تبخیر شوند و در نتیجه بوی عطرها ثابت بماند.
3- ترپینئول(Terpentine) : در اسانس درخت کاج یافت شده و از اسانس ترپانتین (Terpineol) تهیه می گردد. این ماده بوی یاس بنفش درختی را می دهد.
4- آلدئیدامیل سینامیک: بوی خیلی خوبی دارد و در عطرهای یاسمن(Jasmine) استفاده می شود.
5- استرها: از طریق بوی میوه شناخته می شوند و مثال این دسته، متیل فنیل کربونیل استات می باشد که در عطر یاسمن و گاردنیا (نوعی یاسمن) مورد استفاده قرار گرفته و استات بنزیل نیز در عطرهای گل استفاده می شود.
روش های استخراج عطر:
تقطیر، - استخراج به کمک حلال، - فشردن، - انفلوراژ (Enfleurage) یا عطرگیری با روغنهای جاذب، - خیساندن (Maceration)
امیدواریم از خواندن مطلب فوق لذت برده باشید در صورتی که مایل به مطالعه بیشتر در مورد عطر سازی و اسانس ها هستید خوادن مطالب زیر یه شما توصیه میشود
لیمونن (اسانس پوست پرتقال)
آشنایی با دستگاه کلونجر(Clevenger)برای اسانس گیری
آشنایی با مواد اولیه صنایع عطر سازی
مقاله کامل اجسام عطری ( اسید های عطری,اسانس های معطر)
منبع: behgolco.com
برچسب ها : عطر های گیاهی , اسنس های معطر , شناخت عطر ها , تهیه عطر های گیاهی , ساخت عطر ها , عطر چیست , انواع عطر ها , عطر گیری از گل ها , عطر های حیوانی , مشک عنبر , صمغ سیوت , بیدسنتر , uxv , uxv ih , الکل های معطر , الکل های عطری ,
بازدید : 1823 | تاریخ : 02 / 03 / 1395 زمان : 12:15 | نویسنده : ALIZADE | نظرات (0) |